The Inuit Circumpolar Documentary

Grønlands glemte ofre

DØDE AF HUNDEBID Lille Athina blev bidt af hunde sommeren 2013. Først fire timer senere fik hun behandling på sygehus, hvor hun døde af skaderne. Nu vil hendes plejemor have fokus på spørgsmål omkring modtagelse af patienter i Qaanaaq for at undgå, at andre i fremtiden skal lide samme skæbne som henne og familien Daorana.

DØDE AF HUNDEBID
Lille Athina blev bidt af hunde sommeren 2013. Først fire timer senere fik hun behandling på sygehus, hvor hun døde af skaderne. Nu vil hendes plejemor have fokus på spørgsmål omkring modtagelse af patienter i Qaanaaq for at undgå, at andre i fremtiden skal lide samme skæbne som henne og familien Daorana.

I sommer skete det igen. Dødsfald i Qaanaaq, hvor familien føler sig magtesløse, og kommer med kritik til sygehus og læge omkring sin kæres bortgang.
– Jeg håber, det vil blive flere spørgsmål om sikkerhed og værdighed for borgerne her i nord, så folk og Naalakkersuisut kan se, at noget er helt galt her, siger Juaanna Platou.

(Også publisert i Sermitsiaq Uge 42)
Af journalist og lærer Torgeir S. Higraff
Oversat til dansk: Sandra Rosing Kvalheim

Kulden er nået Qaanaaq. Familien Daorana er blandt mange som føler sig forrådt og glemt av myndighederne i syd. De siger, de har ret til at blive taget alvorlige, når sygdommen eller ulykken rammer.
Gælder menneskerettigheder som sikkerhed og værdighed ikke i Qaanaaq?
I sommer fik de nej, da de ville have deres syge ældre far undersøgt på sygehuset. Deres far døde uden at blive undersøgt eller at blive indlagt efter mange dage med smerter. De ved stadig ikke hvad han døde af.

Også i Siorapaluk er en følelse af magtesløshed tilbage. Der har indbyggerne kæmpet i over et år for at blive hørt af Grønlands Selvstyre. Juaanna Platou og hendes mand, Qillaq Danielsen, mistede deres plejedatter Athina forrige sommer. Da blev både de og hele den lille bygd ramt af tragedie, da lille Athina på knapt to år, blev bidt af hunde.
– Som den 89 år gamle mand i sommer, mener jeg, at lille Athina kunne være blevet reddet. Tab af menneskeliv på grund af dårlig kommunikation er uacceptabelt. Enkle diagnoser får dødeligt udfald, og man er tvunget til at klare sig på egen hånd, hvor vi lever, fordi systemet er så dårligt, siger Juuaanna Platou.

Dødsfaldet er omtalt i Sermitsiaq, nr. 31 den 1. august i år.

ØNSKER DEBAT Juaanna Platou mistet sin plejedatter Athina forrige sommer, og føler nå med familien Daorana.

ØNSKER DEBAT
Juaanna Platou mistet sin plejedatter Athina forrige sommer, og føler nå med familien Daorana.

Juuaanna Platou er uddannet præst, men er i Grønland kendt som en alsidig kvinde med erfaring som lærer, filmregissør og skuespiller. Blandt andet har hun spillet sammen med Kim Bodnia. Egentlig skulle hendes familie flytte til Århus i Danmark, hvor Juuaanna Platou i fjor havde fået arbejde som præst.
– Det hele er som et mareridt. Da ulykken skete, var jeg i Danmark for at finde lejlighed til familien, som skulle rejse ned senere. Min mand, Qillaq Danielsen, var hjemme i Siorapaluk sammen med vores adoptivdatter Panîna på fem år, og Athina som ville være fyldt tre år nu i oktober. Det var midt på dagen, med dejligt vejr i juli. Qillaq overlod Athina til barnepigen, efter at have givet hende tørret kød fra en balje på trappen. Så gik han ned for at gøre sin kajak klar, og barnepigen gik ind med det tørrede kød. Hun blev inde længe nok til, at Athina som stadig var udenfor, havde tid til at gå hen til naboens hunde. Hundene angreb hende og bed hende. Klokken var ca. 12. Naboerne kom hurtig Athina til undsætning, og de løb ned til jordmoderen med det skambidte barn, men jordemoderen var på ferie. De ringede til lægen i Qaanaaq, som bad dem vente på ham og helikopteren. Min mand havnede i en chocktilstand, da han kom tilbage, og kunne derfor ikke hjælpe, fortæller Juaanna.

Afviser kritikken
1700 km i luftlinje længere mod syd, i Nuuk, sidder på det tidspunkt vagthavende i Air Greenlands operationsafdeling, Thomas Branner. De modtager en telefonopringning fra sygehuset i Qaanaaq om behov for helikoptertransport fra Siorapaluk.
– Vi ringer til trafik-¬koordinator på Thule Airbase. Han var i sit sommerhus, men havde mobilen tændt. Vi fik fat på ham med det samme. Derfra ringer han til pilot, mekaniker og politi, og kørte så til basen for at gøre helikopteren klar, forklarer Branner. Normal responstid regnes fra, at Branner får meldingen og til at helikopteren er i luften, og responstiden skal være under en time.
– Men det er, når vi har piloter i stand by. Fordi ulykken skete på en lørdag, gik der en time og 20 minutter, siger Branner. Flytiden fra basen til sygehuset i Qaanaaq er 35 minutter. I Qaanaaq er helikopteren af typen Bell 212 på jorden i et minut for at få lægen om bord. Da de ankommer til Siorapaluk er der i følge vidner i bygden gået tre timer siden Athina blev bidt af hundene. I denne tid har barnet som har livstruende skader, ikke fået hjælp fra kyndigt sundhedspersonel.
Én læge i Nordgrønland/Avanersuaq
Først fire timer efter ulykken kom Athina på sygehuset i Qaanaaq. Så ringer de omsider til fostermoderen Juaanna, som opholder sig i Danmark.
– De fortalte, hvad der var sket, og sagde, at de ville fragte barnet med fly til Nuuk. Da jeg kom frem til lufthavnen i København fem timer senere, fik jeg at vide, at Athina var død, fortæller Juaanna Platou, som selv tog sig af begravelsen af sit plejebarn, da hun kom hjem til Siorapaluk. Hun sidder tilbage et år senere med en række ubesvarede spørgsmål. Hendes mange breve til selvstyret og til rigsombudsmanden i Grønland har ikke givet noget svar. Og lægen, som behandlede plejedatteren, forlod Qaanaaq to dage efter ulykken.
– Vi skifter læger meget ofte. Tre læger skiftes til at være i Qaanaaq i korte perioder, tre uger hver. Vi når ikke at hilse på en læge, før der kommer en ny. Sådan har systemet været i lang tid, siger en modløs Juuaanna Platou. Foruden lægen er der en sygeplejerske og to assistenter i Qaanaaq.

Faksimile Sermitsiaq Uke 42

Mange flere læger
Kan de forvente mere, de som bor i Nordgrønland? Til sammenligning har Norge givet sin arktiske bosætning på Svalbard den højeste andel godkendte specialister i landet, i følge Lægeforeningens lægeregister. Der er 246 indbyggere per læge. I Norge er myndighederne de seneste år blevet kritiseret for lang responstid i forbindelse med udrykninger. Sideløbende er der steder som Siorapaluk i Norden, hvor indbyggerne i praksis er overladt til sig selv. På sygehuset i Qaanaaq vil ingen udtale sig om Athinas ulykke.
– Lokale evakueringer fra bygd til by i Grønland arrangeres direkte mellem de lokale sygehuse og Air Greenland. Kun sjældent er sundhedsvæsenets patientkontor involveret. Det er lægens vurdering af patientens behandlingsbehov og tilstand på det lokale sygehus, som bestemmer, hvor patienten skal behandles, oplyser Else-¬Marie Brøndsgaard fra Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse.
– Der er ikke aktuelle planer om at ændre helikopterpladseringen, og der er ikke planer om at udvide antallet af læger i Qaanaaq, siger Julie Præst Wilche, som er afdelingschef i Departementet for Sundhed i Grønland. Hun henviser til at der totalt er 50 distriktslæger i landet, hvilket svarer til 1.120 indbygger per læge.

Ny tragedie
Hvis Athina havde overlevet, ville hun have oplevet at blive fløjet videre fra Qaanaaq til Nuuk. Det ville have taget yderligere tre timer, før hun var i hænderne på en specialist.
En uge efter, at Athina døde, blev den lille bygd atter ramt af tragedie. Fem personer blev alvorligt madforgiftede efter at have spist syltet fugl. De blev sendt til Qaanaaq og videre derfra til sygehuset i Nuuk, hvor to af dem døde.
– De to tragedier, som indtraf på en og samme uge er ikke enkelt stående tilfælde. Hver eneste kvinde, som skal føde må rejse væk i flere uger, og det er almindeligt, at små børn bliver overladt til barnepiger hjemme i den tid, siger Hans Bjelke fra Asker i Norge, som har boet tre år i Siorapaluk i 90-erne med sin familie. Han har siden besøgt sine venner i Nordgrønland et dusin gange og har derfor godt kendskab til nordgrønlandske forhold.
– Sundhedstilbuddet har i denne periode gået fra dårligt til endnu værre, slår Bjelke fast.
Findes der klare minimumskrav som gælder i hele Norden, som sikrer indbyggerne tryghed for liv og helse? Svaret fra sekretariatet for sundhed i Nordisk Ministerråd er nej.
– Der findes ikke sådanne nordiske minimumskrav for beboerne i Norden.
– Forskellen mellem sundhedstjenesterne på Svalbard og i Grønland må du tage med sundhedsmyndighederne i Norge og i Grønland om, svarer seniorrådgiver Vilborg Hauksdottir, sekretariatet for sundhed i Nordisk Ministerråd i København.
Flere af indbyggerne i Siorapaluk siger i dag, at de stadig er prægede af ulykkerne og udfaldet af disse. For Juaanna Platou er livet blevet vendt på hovedet, og hun oplever specielt tiden før jul som smertefuld.
– Jeg mærkes stadig psykisk i mine daglige gøremål af hændelsen. Det er svært ikke at tænke på Athina, når jeg går forbi hundene, som står bundet ved vejen, hvor jeg færdes og jeg rammes af en pludselig angst, fortæller Juaanna Platou. Hun arbejder på skolen i Siorapaluk, hvor der er hunde alle steder. Lige nu søger en præstestilling.

Faksimile Sermitsiaq

35 responses

 1. Markus

  At urfolk i Nordgrønnland må lide av dårlig lege og sykehustilgang er helt uakseptabelt. At det er få mennesker som bor der og at det er langt og vanskelig og hente ut syke, burde ikke være en unnskyldning som går på befolkningens bekostning. det burde ikke være noe forskjell på sør og nord i grønnland når de er under samme stat. Velferden og medesin tilgangen skal ikke under noen omstendigheter være såpass dårligere nord i Grønnland enn i byen. Hvis vi har greid å gjøre det like bra å bo på Svaldbar som i Norge, så burde det ikke på noen måte være vanskligere å få til i Grønnland.

  October 23, 2014 at 1:12 pm

 2. Rikke

  Jeg leste denne artikkelen med skrekk og gru. Jeg kunne ikke, og kan fortsatt ikke fatte og begripe at det går an å la et menneskeliv gå tapt på grunn av hundebitt når vi lever på totusentallet. Det finnes selvfølgelig enkelte tilfeller det er uhelbredelig, men jeg tror ikke dette tilfellet er ett av dem. Uten mulighet til å kjøre bil til legehjelpen, burde det være en selvfølge at transporten er lett tilgjengelig.

  Det er noe helt annet å være innvolvert, ellet et offer i en ulykke i Norge enn det er i Nord-Grønnland. Om jeg hadde vært utsatt for en bilulykke i Nord-Grønnland, er det ikke sikkert jeg hadde vært i livet idag. Hadde jeg hatt samme tilfellet i Norge, kunne jeg kommet fra det i god stand.

  October 23, 2014 at 1:14 pm

 3. Anonymous

  GRØNLANDS GLEMTE OFRE.
  Det er jo ikke respektabelt at en 2 åring skal dø av et hundebitt, fordi det tar 2 reisedøgn til nærmeste spesialist. Du kan jo forestille deg at du må reise to døgn til nærmeste spesialist. Da rekker du å fly rundt til Kina 4 ganger. Det burde ringe en bjelle for myndighetene i Grønnland. Grønnland er jo et ganske unikt sted å bo. Hva med å gi de legene som sier at de kan jobbe der litt mere penger, også få litt flere leger, i stede for å få flere dødfall i løpet av et et år.

  FNs menneskerettigheter sier at alle mennesker har rett på trygghet, dette innbærer legehjelp før det har gått 2 døgn.

  October 23, 2014 at 1:14 pm

 4. Sara Smedhus

  Hvordan kan det være forsvarlig å la mennesker, mennesker som i bunn og grunn er akkurat det samme som deg og meg, dø fordi de vil føre sin kulturarv og sine tradisjoner videre? Hvordan kan noen som faktisk har muligheten til å gjøre noe med det bare sitte der og la det skje?
  Okay, de velger selv å bo der det ikke er mye hjelp å få, og de har selv valgt å føre sin ur-kultur videre, en kultur hvor de alltid har måttet klare seg selv. Spørsmålet mitt er: Hvorfor ikke redde de som reddes kan? For det er faktisk ikke umulig å gjøre noe med dette! Det kan ansettes flere leger, de trenger ikke så mange, men bare det å få fler enn én hadde høyst sansynlig gjort en stor forskjell. De hadde nok også reddet langt flere mennesker, dem iblant kanksje også lille Athina som var i langt større fare enn det ble anslått av legen, om fler enn én persons mening skulle ha betydning for hvor fort en pasient bør behandles, tenk om denne legen f.eks. egentlig bare hadde en dårlig dag på jobben!

  “-Da jeg spurte sykehuset om hva som hadde skjedd fikk jeg slett ikke intrykk av at de hadde gitt Athina den medisinske hjelpen hun behøvde. De hadde blant annet ikke renset såret. Hundebitt kan spre bakterier.”

  Det kan også virke som om det er mangel på kompetanse blant legene i og med at Athinas sår ikke engang var renset, det at hundebitt kan spre bakterier er da veldig basis kunskap. Jeg mener dette er helt uakseptabelt!

  Gi legene en god utdanning og god kompetanse, og ansett flere av dem så alle som trenger hjelp får tilgang til det!

  October 23, 2014 at 1:15 pm

 5. Siri

  Jeg syntes at det er ett helt utrolig tilfelle at denne lille jenta ikke fikk mer av hjelpen hun helt klart burde hatt. Jeg syntes det er ille at de ikke har noen spesialister i nærheten og at de derfor må dra to dager for å kunne få hjelp til denne jenta. Det burde vært mer hjelp til de som bor der oppe, men på en måte så har de jo valgt å bo der, men hvorfor? Jeg tenker det er fordi de vil leve slik som de alltid har levd, der de klarer seg med det de har og at de ordner alt selv, men jeg syntes de burde begynne å revurdere det. Jenta kunne blitt reddet om hun bare hadde hatt ett sykehus i nærheten med ordentlige leger, så jeg syntes det burde vært mer hjelp nærmere dem. Det er jo helt klart opp til hver enkelt person hvordan de helst vil leve, men de burde tenke på konsekvensene det er å bo der.

  October 23, 2014 at 1:16 pm

 6. Jon-Emil

  Jeg leser at et menneske dør av å bli bitt av en hund. Det første jeg tenker er at det må ha vært et bitt i halsen som drepte dette barnet fort og brutalt. Så finner jeg ut at det var pågrunn av at dårlig tilgang på sykehus har skylden, og at det tok flere timer fra barnet ble bitt til det var på sykehus. Jeg tenker først at det er ille og uakseptabelt at de ikke har bedre tilgang på lege og sykehus, men etter å ha tenkt litt mer over det så har de faktisk selv valgt å leve sånn. Ingen har tvunget dem til å leve på den måten de har gjort.

  October 23, 2014 at 1:16 pm

 7. Anonymous

  Bare tenk hvis det hadde vært her i Norge som i Siorapaq. Det tar ca. 4 timer for å komme til sykehuset og hvis det har skjedd stor ulykke, så kan en person dø inn i mellom de 4 timer. Sånn skjede med lille Athina. Jeg synes at det er helt forferdelig at det tar så innmari langt tid for å reise. Tenk på de som mister en person på grunn av det. Og i tilleg så etter hver 3 uker, leger bytter. Hvorfo det? Jeg vet ikke. Men hva er det folk kunne gjøre for å unngå sånne problemmer?

  Folk kunne jo egentli flytte til annen land, eller der nede i Nuuk, ca. 80% av Grønland er dekket av is. Hvorfor bare ikke å flytte til et annen sted? Jo, fordi det er dems hjem, og de har ikke lyst å forlate hjemme sit og alle tradisjoner. De er vandt til det livet der, på isen, bare med noen få ting i hendene og de fine hundene. De fisker og jakter i den kulden, bare de som var født og reist opp i Grønland kan tåle stedet for så lenge.

  October 23, 2014 at 1:17 pm

 8. Petter

  Jeg synes at dette er et tragisk tilfelle. At barnet ikke får hjelp av leger med en gang er trist. men hva kan gjøres med det? Fordi det beste ville jo vært å hatt flere leger og spesialister. Det ville også vært fantastisk hvis de var spredt ut over hele vest siden. Men poenget mitt er at de som er allerede utdannet leger vil nok helst jobbe i sitt eget land eller i store byer i andre land. Ikke på et øde sted som Grønland. Som vanlig så er det store spørsmålet penger. Penger styrer jo verden. Leger som har gått en lang utdanning og sikkert har mye studie gjeld vil nok finne en jobb. Så derfor så tror jeg det blir vanskelig å få folk til å jobbe der.

  October 23, 2014 at 1:17 pm

 9. Anonymous

  Jeg mener alle bør ha rett til en helsetjeneste. Det at noen må reise så langt for å dra på et ordenltig sykehus er helt uakseptabelt. Mennesker som er helt like som meg og deg bør ha rett til å ha et ordentlig helsetjeneste.

  October 23, 2014 at 1:18 pm

 10. Tiril

  Det at en toåring, ved mankel på legehjelp, dør av hundebitt den dag i dag synes jeg er tragisk. Innbyggerne deler EN lege på et område likestort som Frankrike, og meste parten av området er dekket av is. Dette er faktisk ganske så alvorlig, det er ikke sånn et samfunn skal være. Jeg synes alle har et krav på legespesialist i nærheten av der man bor, vi har også noe som heter “retten til trygghet” som sier at alle har rett på trygghet, noe jeg vil si at legehjelp gå under. Når jeg snakker om legehjelp i nærheten av der en bor mener jeg ikke om rett rundt hjørnet, men at en skal reise 2 døgn for å få legehjelp er rett og slett uakseptabelt. Disse menneskene har jo alternativet til å flytte nærmere.

  October 23, 2014 at 1:18 pm

 11. Dennis

  Jeg mener dette urfolket har krav på en helsestasjon der de har valgt og bosettet seg. Tenk dere at en jente dør av hundebitt! Det syntes jeg er uhørt! En jente i så ung alder skal aldri dø av et hundebitt! Hadde de hatt en helsestasjon i nærheten så hadde hun fått en enkel sprøyte og vært med familien sin i dag.

  October 23, 2014 at 1:18 pm

 12. Kevin

  Dette er uakseptabelt. At mennesker skal dø fordi landsstyret i Grønnland ikke kommuniserer med Siora-paluk er for dårlig! Det burde være langt flere leger i Nuuk som kan stå til tjeneste i tilfelle ulykker som disse skjer. I sommer døde en to åring av hundebitt. Normal responstid skal være på under 1 time, men nå siden det var en lørdag tok det over 1t 20min. Plus at det er en 35 minutters flytur til Qaanaaq. Når helikoptre ankom hadde det gått 3 timer! Det burde bli annsatt leger/spessialister i Siorapaluk og Qaanaaq.

  October 23, 2014 at 1:18 pm

 13. Ellen

  Jeg syns det er rart at det skal være så lang reisevei til det nærmeste stedet de kan få hjelp. Det går også bare et fly i uken. Om det er bra vær. Dette er veldig trist med tanke på hvor mange liv vi kunne ha reddet med bedre og kortere reisevei til nærmeste sykehus.

  October 23, 2014 at 1:19 pm

 14. Dette er en helt forferdelig tragedie. At vi skal miste barn i verden grunnet et hundebitt. At leger og sykehus ikke er nærme nok urfolket i Nordgrønnland, bør ikke gå utover befolkningen.. Da bør de heller skaffe større og bedre transport tilbud til dem!

  October 23, 2014 at 1:20 pm

 15. Linn

  Jeg mener det ikke skal være nødvendig og reise i to døgn for og komme til sykehuset. Det er tragisk at ett barn på to år ikke har mulighet for hjelp. De burde øke antall leger i grønnland, eller sende over leger til grønnland. De burde også lære de som bor der førstehjelp. Mange lurer på hvorfor innbyggerene i siora paluk bor så langt unna, innbyggeren har bodd der i generasjoner og det skal ikke være nødvendig og flytte fordi det ikke er leger i nærheten.

  October 23, 2014 at 1:20 pm

 16. Anonymous

  jeg synes det er helt forferdelig tragedie , at jente på toåringen dør av hundebitt og hun får ikke mulighet til å gå til sykehuset fordi det er så langt vei . Det er så rart å reise i to eller tre døgn til sykehuset , da bør de skaffe seg større og bedre transport til dem .

  October 24, 2014 at 11:09 am

 17. Anonymous

  Jeg mener det burde bli satt ut flere sykehus rundt og nærmere urfolket siden de også er mennesker og kan bli utsatt av de samme sykdommene som andre kan. Jeg ser at probleme er at hvem som skal betale for disse sykehusene og hvem som skal jobbe der, urfolket har jo ikke penger til og betale for det og “rereinga” i Nuuk bryr seg jo ikke noe om urfolket.

  October 24, 2014 at 11:14 am

 18. Jeg mener det burde bli satt ut flere sykehus rundt og nærmere urfolket siden de også er mennesker og kan bli utsatt av de samme sykdommene som andre kan. Jeg ser at probleme er at hvem som skal betale for disse sykehusene og hvem som skal jobbe der, urfolket har jo ikke penger til og betale for det og “rereinga” i Nuuk bryr seg jo ikke noe om urfolket.

  -Mons Grimstad

  October 24, 2014 at 11:14 am

 19. Lemya

  jeg synes det er helt forferdelig tragedie , at jente på toåringen dør av hundebitt og hun får ikke mulighet til å gå til sykehuset fordi det er så langt vei . Det er så rart å reise i to eller tre døgn til sykehuset , da bør de skaffe seg større og bedre transport til dem .

  October 24, 2014 at 11:15 am

 20. Anonymous

  Jeg mener det burde bli satt ut flere sykehus rundt og nærmere urfolket siden de også er mennesker og kan bli utsatt av de samme sykdommene som andre kan. Jeg ser at probleme er at hvem som skal betale for disse sykehusene og hvem som skal jobbe der, urfolket har jo ikke penger til og betale for det og “rereinga” i Nuuk bryr seg jo ikke noe om urfolket.
  -Mons

  October 24, 2014 at 11:16 am

 21. Christian

  Det er tragisk, tråd og uakseptabelt at en to år gammel jente skal dø av en slik grunn. Innbyggerne deler EN lege på et område like stort som Frankrike, og vi i Norge klager på for dårlig helsevesen…? Det er skuffende å høre at en slik situsjon ender på denne måten.

  October 24, 2014 at 11:19 am

 22. June

  Det er grusomt at en jente på to år Ikke for legehjelp før 4 timer. Og når hun får hjelp dør hun. Legene kunne gitt henne raskere behandling. En ting er at når sånne ting skjer, må legene ta det alvolig og ikke la slike hendleser skje igjen. Legene burde sette opp transport som er lett tilgjengelig.

  October 24, 2014 at 11:20 am

 23. Espen

  Jeg synes det er synd at de ikke har i nærheten av nok ressurser innen medisinsk hjelp når vi lever i år 2014. Ledelsen i sør må legge mer til rette for de i Nord-Grønland.

  October 24, 2014 at 11:21 am

 24. Anonymous

  Trist historie om Athina, fra et område i Grønland som sjelden kommer i medienes søkelys. Håper de får et bedre medisinsk system, og at både barn og eldre som bor i området kan leve med en større trygghet i fremtiden. Det er viktig at den kulturen de representerer får like gode levekår som andre i storsamfunnet.

  October 26, 2014 at 9:39 am

 25. Anonymous

  Å høre at ei lita jente dør av å bli bitt av en hund, er uforståelig for meg. Hvordan kan man ikke ha tilgang til legehjelp når det trengs. Uansett om det er store eller små hendelser burde alle ha tilgang til helsetjenester. Vi burde sette fokus på dette problemet på Grønnland. Få helsetjenester og hjelp til Grønnland NÅ!

  October 27, 2014 at 9:15 am

 26. Herû

  At Grønland ikke har nok helsepersonell er en sak som bør endres på. I tillegg burde naboens hunder kanskje være bedre sikret mot omverdenen hvis de tror at små barn kan herses med/spises. Men hovedsakelig bør helsevesenet forbedres drastisk.

  October 27, 2014 at 9:15 am

 27. Ruben

  Dette er rett og slett ikke holdbart. Hadde dette vært ett hvilket som helst annet sted hadde det vært store nyhetsoppslag, men denne kulturen er vell så bortgjemt og glemt til å få noe oppmerksomhet. Men det er tydelig hva som må gjøres her. Flere leger, flere helikoptre og først og fremst et bedre kommunikasjonssystem.
  Tragisk….

  October 27, 2014 at 9:16 am

 28. Anonymous

  Dette er helt forferdelig å lese, og dette skal ikke skje. Håper virkelig at dette kan gjøres noe med! Det er utrolig synd at Grønland ikke har nok helsepersonell og at det er vanskelig for dem å få den hjelpen de trenger.

  October 27, 2014 at 9:20 am

 29. Ingrid

  Dette var utrolig trist å lese. Denne jenta hadde hele livet foran seg. At et hundebitt skulle ende livet hennes er helt absurd og uforståelig når vi lever i 2014. Alle burde ha rett medisinsk behandling uansett hvor i verden vi lever.

  October 27, 2014 at 9:25 am

 30. Anonymous

  sykt trist at slikt fåre går i dag, burde aldri ha skjed :(

  October 27, 2014 at 9:29 am

 31. anonym

  Jeg mener dette er altfor dårlig, og vi burde ta tak i situasjonen som har hendt. Det er grusomt at kommunikasjonen og legehjelpen skyldes at den to år gamle jenta skulle omkomme. Det burde være tilgang til dyktige behandlinger i hele landet, så vi slipper disse tilfellene.

  October 27, 2014 at 9:30 am

 32. Anonymous

  En utrolig trist hendelse. Det burde så absolutt blitt satt opp flere sykehus og ikke minst nærmere folket, da dette mest sannsynlig kunne ha hjulpet disse menneskene. Athina var jo bare to år gammel og hadde hele livet foran seg. Utrolig tragisk hendelse.

  October 27, 2014 at 9:31 am

 33. Gina

  Hei alle sammen! Jeg syns denne historien var veldig trist. Det er tragisk at sånne ting skjer i verden. Synes dette burde gjøres noe med snarest.

  October 27, 2014 at 9:50 am

 34. Lone

  Æsj og fysj!!! Ordentlig trist altså. At man ikke kan gjøre noe med slikt?!?! Syns dette var utrolig dårlig.

  October 27, 2014 at 9:51 am

 35. Anne

  Jeg synes denne saken er tragisk, og sikkerheten rundt slike hendelser bør skjerpes uansett sted. Å tenke på at mennesker kunne vært reddet om de bodde et annet sted, er trist å tenke på og alle burde ha like stor mulighet og tilgang på leger nesten uansett bosetning.

  October 27, 2014 at 9:55 am